Елеваторні електропечі СЕОА
Елеваторні печі від українського виробника ТОВ "Бортек" дозволяють зручно проводити відпуск і гартування найбільших виробів і ємностей. А також, дана конструкція електропечі придатна для випалу виробів в окислювальній або у захисній атмосфері, використовуватися для цементації сталі, спікання, емалювання, випалювання керамічних виробів, металізації та пайки деталей будь-яких розмірів
Елеваторні печі – являють собою термічні печі опору, які розміщуються на висоті кількох метрів від підлоги. Конструкція печі нерухомо стоїть на естакаді або на колонах, що спираються на фундамент. Для переміщення виробів в пічну камеру призначений рухливий под (контейнер), який опускається і піднімається в камеру печі за допомогою електроприводу. Завантаження і вивантаження рухомих подів (контейнерів) здійснюється поза межами печі (на одну піч їх може бути кілька при наявності рейкових шляхів). Після проведення термообробки (переважно відпуску) контейнер знову опускають на рівень підлоги цеху та вивантажують вироби.
Розшифровка маркування печі: СЕОА – Ш.Д.В / Т або СЕОА – Д.Н/Т де,
С – вид нагріву – електропіч опору;
Е – основна конструктивна прикмета – елеваторна;
О – характер середовища в робочому просторі – окислювальна атмосфера (повітря);
А – особливість печі – входить до агрегату;
[Ш - ширина. Д - довжина. В - висота] або [Д - діаметр. В - висота] – розміри камери в дициметрах (1 дм = 100 мм);
Т – номінальна температура в сотнях °С
ТОВ "Бортек" розробляє і виготовляє електротермічне обладнання різного призначення та конструкцій; здійснює РЕМОНТ, ЗАМІНУ КОМПЛЕКТУЮЧИХ та сервісне обслуговування електропечей. А також, приймає заявки на ВИГОТОВЛЕННЯ НЕСТАНДАРТНОГО ОБЛАДНАННЯ.
Надсилайте Ваші технічні завдання по e-mail: bortek@ukr.net
Нижче описаний процес роботи Елеваторної Печі СЕОА -11,5.11,5.45/6 з вентилятором:
Дана піч виготовлена за технічним завданням Замовника для проведення Відпуску та Гарту (з швидким переміщенням в гартівну ванну) великих виробів із алюмінію.
Елеваторна електропіч являє собою прямокутну камеру з нержавіючої сталі, встановлену на естакаді, на висоті 3-4 метрів над рівнем підлоги цеху. Вироби, для термообробки, встановлюються в перфорований завантажувальний контейнер, який стоїть під піччю на візку для переміщення. Подова сторона печі (заслінка) встановлена з нижньої сторони камери нагріву і відкривається для завантаження / розвантаження виробів в піч (мал.1). За допомогою електроприводу завантажувальний контейнер піднімається в піч, всуваючи садку в камеру (мал.2). Заслінка закривається, а садка перебуває в печі до закінчення термічної обробки. Конструкція перфорованого завантажувального контейнера узгоджується із Замовником і виготовляється з жароміцної сталі (мал.3).
Після проведення ВІДПУСКУ садка виймається з печі у зворотному порядку (мал.4)
(мал.1)
(мал.2)
(мал.3)
(мал.4)
Для проведення ГАРТУ садку витримують при температурі 550°С. Тим часом, під піччю на візку просувають гартівну ванну. Двері (заслінка) печі закрита (мал.5). Потім заслінка печі відкривається електроприводом і садка переміщається в гартівну ванну. Така конструкція електропечі забезпечує швидке переміщення виробів в гартівну ванну за 10 секунд (мал.6).
(мал.5)
(мал.6)
Електропіч обладнана системою автоматичного регулювання температури на основі твердотільних безконтактних реле та мікропроцесорних регуляторів температури, що дозволяють задавати температуру, швидкість набору температури, і час витримки садки при вказаній температурі. Для розігріву печі використовуються нагрівачі ТЕНи в нержавіючої оболонці. Вони укладаються з усіх боків (у високотемпературних печах) або розташовані тільки з 4 сторін на стінах. Автоматична система контролю регулює атмосферу в печі і підтримує задану температуру в кожній зоні нагріву з точністю до 5°С. Циркуляція повітря здійснюється у вертикальній площині. Піч футерована сучасними енергозберігаючими теплоізоляційними матеріалами, що забезпечують малу теплоємність печі та низькі втрати енергії. Розміщення пульта управління - підлоговий, довжина кабелю узгоджується окремо.
Для обслуговування печі (доступ до нагрівачів, механізму підйому садки та циркуляційного вентилятора) передбачається використання пересувної драбини на естакаді.
Електропривід встановлений на верхній стороні печі. Там само встановлено циркуляційний вентилятор, що забезпечує рівномірний прогрів садки (мал.7).
|
![]() |
|
(мал.7) |
Камера елеваторної печі СЕОА – 11,5.11,5.45/6 И2 та пульти управління у реальному вигляді (мал.8) |
Даний тип електропечі рекомендований для цехів серійного та багатосерійного виробництва. При цьому елеваторні електропечі займають менше місця, ніж камерні печі з викатним подом.
Можливі зміни в конструкції елеваторної печі. Піч універсальна в досягненні будь-якого теплового режиму в залежності від розмірів садки та її хімічного складу. Електропечі даної конструкції властивий швидкісний режим нагріву, завдяки низькому навантаженню. Елеваторні електропечі зручні для роботи із звичайною пічною атмосферою або створення в них захисної атмосфери. Робочий простір герметизується пісочним затворами та досягається мінімальна витрата захисної атмосфери. Печі можуть бути періодичнї або безперервної дії, особливо зручні для проведення тривалих термічних процесів.